Fotoalbum

Voorstelling Jaarboek 2022

Op 27 januari 2023 werd het jaarboek 2022 voorgesteld in het Kunstkot te Hamme. Rik De Keyser gaf er op gevatte wijze zijn impressies weer over zijn vele bedevaarten naar Scherpenheuvel en Santiago de Compostela. Dit thema is ook uitvoerig belicht in het jaarboek. 

 

 

Een nieuwe start vanaf 1 januari 2021.

 

Enkele sfeerbeelden van de nieuwe locatie waar wij beschikken over vijf thematische archiefruimtes, een studieruimte, een ontvangstruimte en een zaal voor dossiertentoonstellingen.

 

Expo: Tramlijn Hamme-Antwerpen, 1904-1959

De expositie, zowel aan de vroegere stelplaats als in de galerie, kon rekenen op veel succes.

 

Expo: Kroniek van de Hamse brouwerijen 

De expositie over de brouwerijen te Hamme was een topper.

 

Happen & Trappen 2019

Op fietsuitstap vanaf de Koolputten langsheen de Durme naar de Roosenbergabdij: Waasmunster binnenste buiten als onderwerp voor Happen & Trappen 2019.

 

Sfeerbeelden vernissage expositie WOI

 

25 oktober 2018: Schoolbezoek aan de expositie over de impact van 11 november 1918 in onze gemeente.

 

Zondag, 16 september, kermiszondag te Hamme, betekende voor de heemkring Osschaert de derde editie van de fietstocht Happen & Trappen. Deze keer fietste de 40 personen tellende groep langsheen de dijken van het land van de Stille Waters. Het palingdorp Mariekerke, Sint-Amands met het voor velen ongekende straatje De Dam en het glazen dorp van Kastel vormden het decor voor een verkwikkende, leerrijke en sportieve fietstocht. 

 

 

Zaterdag 26 mei 2018: enkele sfeerbeelden van de vernissage expositie over de ramp van Bousbecque en over de voormalige collectie van apotheker Jozef De Clercq.

 

De ramp van Bousbecque na 100 jaar

De opeisingen van werklieden tijdens WOI uit onze streek hebben een zeer hoge dodentol geëist. Zo staat 26 juni 1918 zonder discussie geboekt als een dramatisch moment in de nadagen van de Groote Oorlog, historisch vertaald als de Ramp van Bousbecque. Bij een geallieerd luchtbombardement die dag op de bevoorradingszone Leievallei achter de Duitse frontlinie tussen Bousbecque en Wervik, werden vier fatale bommen gedropt boven de fabriek Blanc de Comines, waar de werkbrigade Bousbecque met opgeëiste arbeiders uit Hamme, Zele en Baasrode tewerkgesteld was. Het resultaat was verschrikkelijk: gedurende die ene noodlottige minuut lieten 38 opgeëisten het leven. Tot voor kort was er niets dat nog aan dit feit herinnerde. Zondag 1 juli, 100 jaar na datum, hebben Heemkring Osschaert Hamme en H.O.K.Zele uiteindelijk een officiële gedenkplaat kunnen inhuldigen, waardoor deze slachtoffers nu een naam hebben gekregen. Een 40-tal geïnteresseerden uit Hamme en Zele, waaronder enkele nazaten van de slachtoffers, woonden de plechtigheid bij. De heer Alain Detournay, burgemeester van de Noord-Franse gemeente Comines, sprak zijn dankbaarheid uit voor onze inspanningen en het vele zoekwerk, terwijl de voorzitters van de beide heemkringen hun eerbetoon uitdrukten door het neerleggen van een bloemenkrans onder het spelen van de Last Post door twee Wervikse trompetters. De namiddag werd afgesloten met een receptie en een avondmaal.

Dit dossier kadert in onze herdenkingsplechtigheden rond de Eerste Wereldoorlog en vormde de apotheose van de expositie die tijdens de maand juni te zien was in het id+center voor woord, beeld & geschiedenis te Hamme. In het jaarboek 2018 dat in december zal verschijnen, wordt hierover een uitvoerig artikel opgenomen.

 

Vrijdag 22 april 2018: erfgoeddag – de Hammenaar kiest een erfgoedproject

met dank aan M.Van Cauteren, Imago voor het fotomateriaal

 

Vrijdag 23 maart 2018: bezoek aan Wervik en Poperinge in het kader van WOI

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Je zal eerst een email ontvangen om je inschrijving te bevestigen.
Please wait
Back to Top